Pages

Monday 10 October 2011

Resepi Kek Coklat Basah

Assalamualaikum, semua!!Hari nie saya nak kongsi kepada anda semua resepi kek coklat basah yang betul-betul sedap dan enak dimakan.Kek nie senang tau nak buat!Semudah A, B, C!!^_~
Bahan-bahannya:
1 cawan air mendidih
1/2 cawan serbuk koko(paling best pakai brand Van Houten)
3 biji telur ayam gred A(Kalau pakai gred B, pakai 4 biji.)
2 1/4 camca kecil esen vanila
235gm tepung kek atau tepung serbaguna
300gm gula halus
15gm ataupun satu camca besar serbuk penaik
3/4 camca kecil garam
227gm mentega tanpa garam(saya pakai margerin;ok jer!)

Cara membuatnya:
1. Satukan air mendidih dengan serbuk koko sampai sebati.Sejukkan.
2. Mentega dan gula dipukul sampai kembang.Masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanila.Gaul rata.
3. Ayak tepung bersama serbuk penaik dan garam.
4. Gaulkan tepung dalam adunan mentega dan diselang selikan dengan bancuhan koko tadi.(Semsa mengacau adunan, pastikan anda mengacau dalam satu arah)
5. Masukkan adunan ke dalam acuan kek berukuran 20 sm yang terlebih dahulu dialas dengan kertas minyak, disapu mentega dan diayak sedikit tepung.
6. Bakar pada suhu 170 darjah celcius/350 ferenheit selama 25-35 minit.
7. Setelah siap, boleh la hias dengan aising butter atau choc ganache.

No comments:

Post a Comment